Matbaa Dijital Baskı Teknolojisi

Matbaa Dijital Baskı Teknolojisi Kullanılan Ekipmanlar?

Dijital

Son yıllarda baskı teknolojisinde gelişen ve hızla ilerleyen yarışta CTP ve dijital teknolojisinin önde olduğu bir gereçtir. Artık baskı makineleri imal eden firmalar, dijital teknolojilerini geliştirme savaşı vermişlerdir ve vermektedirler.
Ctp bilgisayardan direkt kalıba pozlama teknolojisidir. Demek ki şu anda bile hemen, hemen bütün matbaalarda kullanılan film ve montaj safhasını ortadan kaldıran bir sistemdir.
Ctp Demek (film-montaj) gibi zaman alan bu bölümü ortadan kaldırmakta ve bilgisayarla hazırlanan basılacak iş direkt olarak kalıba pozlandırmak sureti ile zaman ve film maliyetinden istifade edilmektedir. Fakat bu teknolojide kullanılan kalıp dijital kadar hızlı bir gelişme göstermediği için ülkemizde pek fazla rağbet görmemiştir. Bu teknolojinin gelişmesi ile birlikte ülkemizde de yaygınlaşacağı inancındayım.
Hatırlayacak olursanız bundan 8-10 sene önce renk tarayıcı scannerlerin yerini CTP imagesetter adı altında film dizgi çıkış makineleri aldıysa da şimdi onların yerini CTP kalıp pozlandırıcı alıyor.
Bu konularda araştırma yapmış ve konunun uzmanları tarafından CTP hakkındaki düşünceler ise (özellikle matbaalarımız için )CTP'ye karar vermek şu günlerde erkendir. Bunun sebebi hem teknolojik hem de ekonomiktir. Çünkü, maliyet araştırıldığında korkunç olabilmektedir. Fakat böyle bir yatırımın sağlayacağı üstünlükler ve kolaylıklar unutulmamalıdır. Geleceğe yönelik planlar yapılırken bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Genel anlamda, renk ayrımı sistemlerine özel bir kalıp, film yada klişeye ihtiyaç duymaksızın basılmak istenen işin renkli veya renksiz direkt gönderilip baskının yapılabileceği sisteme verilen addır.
Bütün baskı sistemleri gibi grafik-baskı-baskı sonrası adı altında 3 aşamada dijital baskı işlemi yerine getirilmektedir.
Dijital baskıda baskı öncesinde artık film kullanılmıyor. Banyo yok, tarama yok, deneme çekimleri yok. Görüntü fotoğraf makinesinden bilgisayara, oradan da direkt olarak baskıya aktarılıyor. Bu durumda düşük tirajlı işlerin maliyeti otomatik olarak çok aşağıya çekilmiş olduğu için özellikle ofset baskıya kıyasla tercih nedeni olmaktadır. Bunun yanında düşük tirajlı işlerde zaman yönünden de çok fazla avantajları bulunmaktadır.
Dijital sistemle ister 1 adet, ister 1000 adet baskı yapmak mümkün olduğu için, bizim sabit maliyetler dediğimiz unsurları ortadan kaldırmak çok önemlidir.
Karahan Matbaacılık sektörde kaliteyi artırma amacıyla, matbaa sanatları ve teknolojileriyle ilgisi olan herkesle bilgi birikimini paylaşmak istemektedir. Bu sayfalar üzerinde yer alan bilgiler siz değerli müşterilerimizin bizden teklif isterken ya da grafik tsarımcıların tasarımlarını yaparken dikkat edeceği püf noktaları içermektedir.

Renk Ayrımı
Pantonede C ler Kuşe, U lar Hamur için kullanılır.
Serigraf baskı yapılırken filmin en fazla 70 dpi çözünürlükte olması gerekir. İçten yapışmalı sticker için filmin ters emilsiyonlu olması gerekir.
Ofset baskıda film alınırken kullanılan kağıt kuşe olursa tram en az 80, hamur kağıt kullanılırsa tram en az 60 olmalıdır.
Özel kesimli işlerde film montajlı çıkıyor ise ara payları en az 3mm olmalıdır.

Kağıt
- 57x82 ebadın 170 gr. üzerinde gramajı yoktur.
- Sert kapakta 170 gr. altı olmaz.
- Bristol ve bazı Özel kağıtların ön ve arka yüzeyi farklıdır.
- Bristol kağıdın standart ölçüsü 70x100 dür. (Özel ebatlar hariç)

Baskı
Zeminli işlerde işin kurumasını çabuklaştırmak için ve çizilmesini önlemek için vernik yapılması gerekir. Eğer bir işte gümüş yada altın yaldız kullanıldıysa mutlaka vernik veya laminasyon yapılmalıdır.

Laminasyon
- 135 gr. altı selofan olmaz.
- Özel kağıtlara selefon yapılamaz. Lokal Lak olabilir.
- Sıvamalı işlerde Laminasyon yapılması gerekir.
- Koyu zeminli işlerde kırım yerlerinden çatlamayı önlemek için selefon yapılır.
- Lak ve vernik çatlamayı engellemez.

Cilt
- Amerikan Cilt yapılırken kapak Ö+A Selefon olmaz. Sadece Ön Selefon yapılır. (Amerikan Cilt yaparken kapağa mutlaka laminasyon yapmak gerekir aksi halde iş çizilir.)
- Sıvamada en az 170 gr kullanılır.
- Tel dikiş yapılabilmesi için forma düzeninde ve 4 ün katları olması gerekir.
- Kapak takmada (Amerikan Cilt) 170 gr. altı kapak olmaz.
- Yan kağıt olarak zemin atılmış kuşe kullanılmamalıdır. Eğer kullanılırsa da selefon yapılması gerekir. Aksi takdirde çatlama yapar. 1. Hamur kağıt önerilir. (En az 160 gr)


Matbaa | Matbaa Baskısı | Matbaacılık Teknolojisi | Matbaa Baskı Teknikleri Matbaa BaskıDijital Baskı